Het belang van een rustdag

Zo hard als je soms gaat trainen, zo hard moet je ook gaan rusten. Het overslagen van een rustdag kan je best niet doen. Hoe belangrijk is nu een rustdag?

‘Om alles uit jetraining te halen zijn twee fases noodzakelijk,’ zegt Matthew Stults-Kolehmainen, Columbia University. ‘Je moet goed trainen én goed rusten. Als je traint, veroorzaak je piepkleine scheurtjes in je spiervezels. Door een rustdag kunnen je spieren weer herstellen en worden ze sterker.’ Kortom: hoe beter je rustperiode – je raadt het al – des te eerder behaal je jouw doelen.

Dit zijn de grootste valkuilen om op te letten tijdens je rustdag.

Valkuil 1:  het woord ‘rustdag’ staat niet in jouw woordenboek.

Veel trainen zorgt er niet altijd voor dat je snel progressie gaat boeken. Als er een training op de planning staat, maar je voelt dat je een rustdag nodig hebt. Doe dit dan ook. Ga voor jezelf na hoe je jezelf voelt van een schaal van 1 op 10.  Onder de 5 kan je best een rustdag inplannen of een rustige training inlassen van stretching/yoga.

Valkuil 2: Koolhydraten, koolhydraten en nog meer koolhydraten

Koolhydraten, we houden van jullie maar op minder actieve dagen hebben we ze niet zo hard nodig. Koolhydraten zijn je lichaams favoriete bron van energie, en dus verbranding. Maar wanneer je er niet zoveel reserves meer van hebt, gaat je lichaam over op vetverbranding.

Valkuil 3: Je eiwitinname is niet voldoende

Onderzoek heeft aangetoond dat te weinig eten na een workout je herstel slecht kan beïnvloeden. In dat geval is er geen betere manier om calorieën binnen te krijgen dan foods met veel eiwitten. Niet alleen om je spieren te helpen groeien, maar ook om te herstellen. Je after-workout brandstof heeft een grote rol in het herstelproces en bepaalt hoe je je de volgende dag voelt!

Valkuil 4: Je slaapt onregelmatig

Zoals ik reeds al had geschreven in een blog is slaap van essentieel belang. Slapen is een van de belangrijkste aspecten van je herstelperiode. Te weinig slaap (minder dan 7 of 8 uur) zorgt dat er stress in je lichaam blijft hangen, en er minder energie overblijft om je spieren te herstellen. Plan je regelmaat in en zet eventueel en “go to sleep” alarm.

Valkuil 5: Je neemt de lift… naar de 2e verdieping

Het is van belang iedere dag wel een beetje beweging te krijgen, ook op je rustdag. Wat actie in je lijf zet je immuunsysteem aan het werk en pompt meer bloed en zuurstof door je systemen. Waarom dat verschil maakt? Goed herstel is afhankelijk van je immuunsysteem. Kortom: wandel eens naar je werk, spring op de fiets voor een blokje om of volg een ontspannen yogalesje. Dat gaat je lichaam en geest veel meer helpen dan een dag voor de televisie hangen.

Valkuil 6: Je bent zelfs op je rustdag een stresskip

Volgens Stults-Kolehmainen hebben stress en je emotionele status degelijk effect op je fysieke herstel. Waarom? Omdat stress, of dat nu door werk of je sociale leven komt, een grote impact heeft op je immuunsysteem. Daarnaast heeft stress ook invloed op je slaappatroon en voeding. Als je het gevoel hebt dat de workout die je hebt gepland alleen maar je stresslevel negatief zal beïnvloeden, skip hem dan en kies voor een leuke avond met vrienden. Bonuspunten als jullie iets actiefs gaan doen!

Bron : https://www.runnersworld.com/nl/gezondheid/herstellen/a29081632/rustdag/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s