Zorgen eiwitten voor het slapen gaan voor extra spiergroei?

Ik zie het vaak passeren op instagram story’s, mensen die voor het slapen gaan nog een halve pot yoghurt of kwark gaan eten. Vaak omdat ze zijn gaan sporten, vaak omdat ze denken er beter te van gaan slapen of misschien omdat er sprake kan zijn van extra spiergroei?

Ik heb het zelf persoonlijk lastig om voor het slapen gaan nog iets te eten. Mijn darmen gaan terug werken en hierdoor kan ik langer wakker liggen. Zelf probeer ik dus zeker 1-2uur voor het slapen gaan niets meer te gaan eten.

Dat eiwitten belangrijk zijn voor onze spieropbouw, weten ondertussen al vele. Maar kan een portie extra eiwitten specifiek voor het slapen gaan ook zorgen voor meer spieropbouw? Onderzoekers aan de universiteit van Maastricht zochten het uit.

Wanneer we zwaar zijn gaan trainen zal het lichaam spierschade hebben als gevolg. Ons lichaam zal dit vervolgens proberen te gaan herstellen. In dit proces worden er spiereiwitten omgezet zodat het lichaam in staat is om de spiermassa op te bouwen (of spiereiwitsynthese genoemd). Dit proces vindt meerdere keren per dag plaats, ook ’s nachts tijdens je slaap.

Eiwitten voor het slapen gaan

Uit eerder onderzoek komt naar voren dat wanneer respondenten in de avond trainen en vervolgens voor het slapen gaan eiwitten aten zij meer spiermassa opbouwen dan de controlegroep die dat niet deed.

Bij dit onderzoek en vele andere onderzoeken naar dit onderwerp is wel een belangrijke kanttekening te plaatsen. Ook hier wordt er namelijk geen rekening gehouden met het verschil in totale eiwitinname tussen de eiwitgroep en de controlegroep. De controlegroep kreeg namelijk minder eiwitten op een dag. Hierdoor kun je niet vaststellen of eiwitten voor het slapen gaan zorgt voor extra spiermassa.

Op basis van het huidige overzichtsartikel lijkt de totale eiwitinname de belangrijkste factor te zijn voor spieropbouw. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of de extra eiwitten voor het slapen van toegevoegde waarde is voor sporters, niet sporters en bij ouderen waarbij spierbehoud van belang is.

Advies

Je kan dus nog altijd best je eiwit inname verdelen over meerdere eetmomenten doorheen de dag. De nadruk kan hierbij liggen op de momenten na een training.

Bron : https://www.fit.nl/nieuws/wetenschap/eiwitten-voor-slapen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s