Slaap – van essentieel belang

Het belang van slaap wordt vaak té hard onderschat. Tegenwoordig willen we alles tegelijk doen, vallen we slechter in slaap, hebben we een slechtere nachtrust en ontwikkelen we een slaaptekort. Het belang van slaap is niet te onderschatten voor onze prestaties alsook voor onze voeding.

Tijdens onze slaap gaan we ons lichaam laten herstellen. Het nut van hertsel dagen wordt niet voor niks vaak hard benadrukt. Op tijd gaan slapen, voldoende rust uren tijdens de verschillende trainingen zullen ervoor zorgen dat we sterker worden. Tijdens onze trainingen komen er namelijk verschillende scheurtjes in ons lichaam, die we enerzijds kunnen herstellen met voldoende eiwitten in te nemen en anderzijds door voldoende te herstellen. 

Slaap: zo belangrijk is dat

Ik let er zelf wel hard op dat ik voldoende slaap heb gehad, zeker tijdens mijn zware trainingsweken. De training wordt er anders alleen maar moeilijker op en de blessuregevoeligheid wordt hoger. Vooral in de eerste uren van de nacht maakt je lichaam tijdens het slapen het hormoon prolactine aan en juist minder van het hormoon cortisol. Slaap je onvoldoende dan zal je lichaam ook minder spierherstellend groeihormoon aanmaken en minder goed in staat zijn om infecties te weren. Ten slotte is voldoende slaap ook belangrijk voor een gezond gewicht. Slaap je te weinig dan wordt het namelijk lastiger om te weerstaan aan energierijke voeding, zit je minder snel vol en is de verbranding van glucose verminderd.

Atleten die minder dan 8 uur per nacht slapen zouden zelfs veel vaker te maken krijgen met blessures.

Eet dit (niet), slaap beter

Voeding kan een grote rol spelen bij het goed in slaap vallen en goed doorslapen. Cafeïne heeft een invloed op onze slaap tot wel 6 uur na de inname. Ook cola, chocolade en groene thee bevatten cafeïne die (in mindere mate) het zelfde effect kunnen veroorzaken.

Wat is dan wel nuttig voor een betere nachtrust? Een kleine maaltijd rijk aan koolhydraten en eiwitten. 

Wat te eten

Dus kleine porties koolhydraten en eiwit. Maar hoe ziet dat eruit in de praktijk? Het ouderwetse glaasje melk (eiwit) met honing (simpele koolhydraten) is een goed voorbeeld. Melk bevat bovendien melatonine en tryptofaan, een hormoon en een aminozuur dat ons helpen om in slaap te vallen. Andere producten die veel tryptofaan bevatten zijn kalkoen, kip, eieren, pompoenzaden, bonen, pinda’s, kaas en groene groenten. Het eten van deze producten in de laatste vier uur voordat je gaat slapen zou ervoor kunnen zorgen dat je 20% minder wakker ligt en je slaap met een betere kwaliteit beoordeelt.

 

https://www.runnersworld.com/nl/gezondheid/herstellen/a28758914/met-voeding-beter-slapen-herstellen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s