Mindful monday : kwaliteit of valkuil?

Als we door de jaren heen gaan komen we vaak wel met onze kwaliteiten of valkuilen oog in oog te staan. Maar hoe lastig (of makkelijk 🙂 ) is het om deze kwaliteit of valkuil voor jezelf te bepalen?

De kernkwaliteiten in het kernkwadrant van Daniel Ofman

Iedereen kan over zichzelf wel wat kwaliteiten opnoemen. Maar is de kwaliteit voor jou ook wel een kwaliteit in iemand anders zijn ogen? Wat de één een kwaliteit vindt, vindt de ander misschien juist geen kwaliteit.

Dat komt omdat de waarde van een kwaliteit afhankelijk is van de situatie.

Iedere kwaliteit heeft dus een schaduwkant. Maar ook andersom: achter iedere” diskwaliteit” schuilt een kwaliteit. Het is maar net hoe je het bekijkt.

 

Iedereen kent een aantal kwaliteiten die hem of haar uniek maken. Een kwaliteit kan door Daniel Hofman beschreven worden als “Eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een persoon behoren: ze doordringen de hele mens en stellen al diens meer of minder in het oog springende eigenschappen in een bepaald licht. Een kernkwaliteit is de specifieke sterke eigenschap waar we bij hem of haar direct aan denken”.

Een oefening voor kernkwadranten

  1. Neem eens iemand in gedachten voor wie je bewondering hebt.
  2. Welke eigenschappen bewonder je in deze persoon?
  3. Neem nu eens iemand in gedachten die irritatie bij je oproept of opriep?
  4. Wat irriteerde je zo erg? Welke eigenschappen horen hierbij?

Kernkwadranten

Om vertrouwd te raken met het kernkwadrant en op het spoor te komen van je eigen kwadrant(en), bieden we je een lijst aan met karaktereigenschappen. Op de lijst staan karaktereigenschappen vermeld die kernkwaliteiten als uitdagingen bevatten. Zij vertegen­woordigen de “zonzijde” van je karakter. In de lijst zijn tevens karakter­eigenschappen ondergebracht die je “schaduwkant” vertegenwoordigen: deze schaduwkanten worden ook wel je valkuilen en allergieën genoemd. De kernkwaliteiten (zonzijde) en je schaduwkant staan in relatie tot elkaar. Als optimistisch een kernkwaliteit van je is, dan is de kans groot dat naïviteit je valkuil is. Als idealisme je uitdaging is, dan is zweverigheid een eigenschap waar je allergisch voor bent.

Je bent zelf de eerst aangewezene om een kernkwadrant van jezelf te maken.

Gebruik deze lijst om vertrouwd te raken met het kernkwadrant. Maar probeer, als je de smaak te pakken hebt, vooral je eigen woorden of beschrijvingen te vinden. Kies woorden of beschrijvingen waarvan jij voelt dat ze precies bij je passen. Zo krijg je een kernkwadrant waar je volmondig “ja” tegen kan zeggen; het is dan precies op jou van toepassing. Het resultaat van je kernkwadranten kun je goed gebruiken bij het maken van je profiel in je cv, in je sollicitatiegesprek, maar ook in je werk; in relatie tot je collega’ s of privé; in relatie tot vrienden, kennissen en familie.

BRONNEN :

Mindful Monday: Wat zijn mijn kernkwaliteiten en valkuilen?

https://www.werkxyz.nl/loopbaanadvies/tip-5-de-kernkwaliteiten/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s