Heb je koolhydraten nodig om blijvend af te vallen? #runnersworld

“koolhydraten maken je dik” – “ik ga vanaf nu geen brood meer eten” – ” ik neem geen pasta maar wel dagelijks avocado met feta én noten want zo val ik af” .. Als diëtiste hoor je dit wel vaker. Maar wat is nu eigenlijk wél waar? Zijn koolhydraten echt zo slecht?

Om er alvast mee te starten : natuurlijke bronnen van koolhydraten (volkoren brood/pasta/rijst/quinoa..) zijn géén dikmakers of slechte producten. Ik geloof er nog altijd in dat wij allemaal een bepaalde hoeveelheid aan koolhydraten nodig hebben. De ene in een mindere hoeveelheid dan de andere, maar één voor één noodzakelijk. Met de algemene aanbevolen hoeveelheid koolhydraten die we per dag moeten innemen (55% van de dagelijkse inname kcal) ben ik het dan weer oneens. 

Ons lichaam vraagt echt niet naar meer dan de helft uit onze dagelijkse inname aan koolhydraten. Bovendien nemen we zoveel meer verborgen suikers (of koolhydraten) in dan we zelf beseffen dat we al vaak snel boven deze aanbevolen 55% zitten. Ik ben er van overtuigd dat er nog steeds meer eiwitten en iets meer vetten mogen gegeten worden, maar schrap GEEN koolhydraten uit zijn pure vorm!

Wat is er nu vooral belangrijk aan de koolhydraten?

De enkelvoudige koolhydraten worden in een snel tempo door ons lichaam afgebroken. Dit zijn de koolhydraten die een snel effect hebben op je bloedsuiker- spiegelen dus vervolgens ook snel energie zullen leveren. Dit zijn de koolhydraten die we nodig hebben vlak voor een wedstrijd of om snel energie te leveren tijdens een wedstrijd. Deze koolhydraten zijn dus ook meten op gebruikt en geven verder weinig energie voor een langere periode.

Complexe koolhydraten daarentegen geven op geleidelijke wijze hun energie af, waardoor je lichaam langer door kan gaan, maar ook minder snel vraagt naar meer. Dit resulteert in een langer verzadigd gevoel én minder snel graaien naar de chocola. Tel uit je winst.

 

EXTRA bron én nuttig om te lezen : RUNNERSWORLD

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s