Healthy Tuesday : Het belang van water

Water is een zeer essentieel nutriënt voor het menselijk lichaam. Als je weet dat ongeveer 60% van ons lichaam uit water bestaat, klinkt dit eigenlijk ook gewoon logisch. Verder bestaat ons vetweefsel voor ongeveer 25% uit water terwijl ons overig weefsel en spiermassa uit ongeveer 75% water bestaat. Indien je vetmassa hoger is, zal je water percentage vervolgens dus ook lager zijn.

    1. Regeling in de stoelgang
Naast voldoende beweging en de inname van vezels zorgt water ervoor dat je minder kans hebt op constipatie.
   2. Verhoogt je prestatievermogen
Aangezien je spiermassa voor 75% uit water bestaat, is het ook best logisch dat je prestaties erop vooruit gaan bij een goede vochthuishouding. Heb je na een Lioness bootcamp nogal last van stijve spieren? Zorg dan zeker dat je wat extra water gaat drinken, je spierpijn zal hierdoor sneller verdwijnen.  Daarnaast heb je minder kans om een spier te verrekken als je genoeg gehydrateerd bent, dus neem altijd genoeg water mee als je gaat sporten.
   3. Verkoeling
Vaak zijn we blij dat er airco aanwezig is voor verkoeling. Als je lichaam het nog altijd te warm heeft, zal je gaan zweten om het af te koelen.
   4. Gelukkig hoofd
Wanneer je te weinig water drinkt of eerder vocht afdrijvende dranken (koffie, alcohol, thee) gaat drinken kan je gedehydrateerd geraken. Wanneer er in je lichaam te weinig vocht aanwezig is, zal je hier ook klachten van ervaren. Je kan last hebben van duizeligheid of hoofdpijn. Ook je hersenen hebben dus nood aan water om je beter te kunnen concentreren.
   5. Helpt je af te vallen
Als je dorst hebt, kan je lichaam dit gaan interpreteren als honger. Water zorgt ervoor dat afvalstoffen het lichaam verlaten door te gaan plassen. Wanneer je vet gaat verbranden komen ook hier afvalstoffen bij vrij die vervolgens het lichaam moeten verlaten. Naast deze aspecten zal water drinken er ook voor zorgen dat je een vol gevoel blijft ervaren.
    6. Gunstig voor je huid
Je lichaam bestaat bijna hoofdzakelijk uit water. Wanneer je te weinig water drinkt, zal je gehydrateerd  geraakt zal je rimpels en fijne lijntjes duidelijker gaan zien.
Naast alle bovenstaande punten is water ook gunstig voor het behoudt van de structuur van grote moleculen zoals eiwitten en glycogeen, functioneert het als oplosmiddel voor verschillende vitaminen, mineralen en andere, werkt het als smeermiddel en kussen rondom je gewrichten, in de ogen en het ruggenmerg maar beschermt het ook de foetus tijdens de zwangerschap.
Voldoende water drinken is dus van groot belang en voor vele onder ons een werkpunt/doel. Volgende week zal ik enkele tips meegeven om dagelijks voldoende water te kunnen drinken! Stay Tuned!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s