Healthy Tuesday : De fabeltjeskrant

Door niet te eten val je af, koolhydraten zijn slecht, een man mag meer eten dan een vrouw…Er zijn veel feiten en fabels over onze voeding, hieronder zal ik er enkele aanhalen.

Een man mag meer eten dan een vrouw: feit en fabel
Een vrouw mag volgens de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad 2000kcal innemen en een man 2500kcal. Dit zijn echter enkel maar richtlijnen. Niet elke vrouw mag max. 2000kcal innemen, sommige hebben er minder nodig en sommige meer, dit geldt ook voor de mannen. Een vrouw die intensief sport en daarnaast nog een actief beroep heeft, zal meer kcal nodig hebben t.o.v. een man die een zittend beroep heeft en niet aan sport doet.

Een glas fruitsap bevat minder suiker dan een glas frisdrank: fabel
Een glas VERS geperst fruitsap bevat veel vitamine C maar zo goed als evenveel suiker als een glas frisdrank. Dit komt omdat er in sinaasappels fructose aanwezig is, ook wel fruitsuiker genoemd. Voor 1 groot glas fruitsap heb je 3 sinaasappels nodig dat je al snel 36g suiker oplevert. Dit staat gelijk aan 9 suikerklontjes!

Koolhydraten die aanwezig zijn in pasta, rijst of brood zijn dikmakers: fabel
We hebben deze koolhydraten nodig, afhankelijk van je beweging heb je er meer of minder van nodig. Het is dus belangrijk dat je deze in de juiste proportie gaat eten. Net zoals alle voedingsmiddelen, zal je van té veel hiervan te eten wel bijkomen. Maar dit is hetzelfde als te veel fruit eten of te veel vlees eten, te veel is nooit goed voor je lichaam.

Wie niets doet, verbrandt geen calorieën: fabel
Ons lichaam is continu bezig met het verbranden van calorieën. Het moet er namelijk voor zorgen dat het volledige lichaam kan blijven functioneren. Iemand die een volledige dag stil zit kan nog steeds 800-1000 calorieën verbranden. Indien we dan meer gaan bewegen, zullen we meer verbruiken en dus ook meer energie nodig hebben.

Van fruit mag je zoveel eten als je wil: fabel
Fruit bevat suiker, en dus ook calorieën. Indien we hiermee gaan overdrijven dan zullen we dus ook te veel calorieën innemen via het fruit. Het beste is om per dag max. 2 stuks fruit te eten.

Ik moet intensief sporten om veel calorieën te verbruiken: feit en fabel
Het is logisch dat wanneer je regelmatig en intensief sport, je meer zal verbruiken. Maar iedereen kan bewegen op zijn eigen manier. Een uur gaan wandelen of fietsen, is ook beweging en je zal op deze manier op je eigen tempo calorieën kunnen verbranden. Hieronder enkele voorbeelden (gemiddeld):
stofzuigen/uur: 245kcal Strijken/uur : 160kcal ramen wassen/uur: 200kcal
vloer schrobben/uur: 390kcal wandelen/uur : 240kcal fietsen/uur: 280kcal zwemmen/uur: 380kcal

Diepvriesgroenten zijn minder gezond dan verse groenten: fabel
Diepvriesgroenten worden na het oogsten onmiddellijk ingevroren en verliezen dus bijna geen vitamines. Hierdoor zijn ze zeker even gezond als verse groenten! Let er wel mee op dat de groenten niet op basis van een saus zijn ingevroren, want dan bevatten ze natuurlijk meteen veel meer calorieën. Als je groenten in blik of bokaal koopt, zorg er dan voor dat er geen extra suikers aan zijn toegevoegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s