Healthy Tuesday : “Zoete aardappel vs gewone aardappel”

De zoete aardappel vs de gewone aardappel. Is het een groente of valt het onder de categorie koolhydraten? Bevat deze meer vitaminen? Bevat deze minder koolhydraten? Vandaag zweert men vaak bij hoog en laag dat de zoete aardappel gezonder is. Graag breng ik dit toch even wat in de kijker, is het een feit of een fabel?

Als diëtiste zie ik vaak recepten passeren met zoete aardappel in verwerkt i.p.v. aardappelen, pasta of rijst. Dit wordt door velen gezien als een groente. De zoete aardappel is inderdaad officieel een groente, maar valt de inhoud daar ook mee te vergelijken? Let’s take a look 😉

Naamloos*per 100gr product

Macronutriënten

Als we kijken naar de macro nutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) dan zien we dat hier zeer weinig verschil in zit. De gedachte dat een zoete aardappel minder koolhydraten zou bevatten is een fabel en eigenlijk ook onlogisch. Een zoete aardappel is zoet, wat zorgt er voor zoet? Suiker, dus koolhydraten.

Vitaminen en mineralen

Als we gaan zien naar de vitaminen en mineralen dan is er wel degelijk een verschil. De hoeveelheid aan vitaminen is bij de gewone aardappel toch een stuk hoger. Vooral vitamine C en vitamine B11 springen hier uit. Vitamine C werkt voor ons lichaam als antioxidant en zal ervoor zorgen dat de weerstand beter in stand wordt gehouden, ijzer beter wordt opgenomen en bindweefsel zich beter vormt. Vitamine B11 is nodig voor de groei en de werking van het lichaam alsook voor de aanmaak van de witte en rode bloedcellen. Bij de mineralen schiet er enkel bij calcium een hogere waarde uit voor de zoete aardappel. Zoals geweten is deze belangrijk voor de onderhoud van onze botten en gebit.

Een opmerkelijk en ook wel belangrijk onderdeel van dit product zijn de vezels. Ondanks dat het maar 1g scheelt, bevat de zoete aardappel toch meer vezels. Deze vezels zullen er voor zorgen dat het suiker van de zoete aardappel veel trager het bloed zal bereiken en verlaagt zo de glycemische index.

De hoeveelheid aan calorieën is vrijwel hetzelfde. De zoete aardappel valt dus zeker niet onder de categorie groenten maar kan dus eerder als koolhydraat product gezien worden.

Xoxo Healthy Fie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s