Healthy Tuesday : “Melk is goed voor elk”

Melk- en zuivelproducten bevatten veel belangrijke voedingsstoffen. Een gezond eetpatroon kan daarom moeilijk zonder zuivel. Het belang van zuivel toon ik hier graag even aan.

Zuivel is rijk aan vele vitaminen en mineralen, elks met hun eigen nut voor het lichaam. We weten natuurlijk wel dat zuivel calcium en eiwitten bevat, maar ook vitamine A, B2, B6, B12, foliumzuur en nog veel meer zijn rijkelijk aanwezig.

Zoals met alles moet je niet met melkproducten gaan overdrijven, want too much is too much. De gezondheidsvoordelen van de producten hangen ook af van soort melkproduct (kaas,melk,yoghurt) en het vetgehalte van dit product.

 

Melkproducten zijn een bron van :

  • eiwitten
  • vitaminen zoals B2, B12; en volle melk levert ook wat A en D
  • mineralen zoals calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink

Calcium
Wie aan melk denkt, denkt vaak ook meteen aan calcium en botdichtheid. De aanbevolen hoeveelheid voor de inname van melkproducten dekt al 60% van je calcium behoefte.Indien je verkiest voor een lactose vrije melk verkies dan zeker altijd de calcium verrijkte – dit zit er namelijk nooit standaard in.

Eiwit
Naast vlees/vis- en eieren zijn de melkproducten belangrijk voor het leveren van eiwitten van hoge biologische waarden. Deze eiwitten kunnen niet door het lichaam zelf aangemaakt worden, dus dienen via de voeding worden ingenomen. Eiwitten zijn als bouwstof een belangrijk element voor het lichaam. Zo zijn ze noodzakelijk voor de opbouw en werking van hormonen, enzymen en afweerstoffen.

Vitamine A
Vitamine A is in vet oplosbaar. Je lichaam heeft vitamine A nodig bij de aanmaak van een lichtgevoelig eiwit, dat ervoor zorgt dat je ook in het schemer nog kunt zien. Symptomen van een gebrek aan vitamine A zijn brokkelige vingernagels, een droge huid, nachtblindheid, droog haar en huiduitslag.

Vitamine B2
Vitamine B2 zorgt voor de verbranding van vetten, eiwitten en koolhydraten. Daarnaast zorgt het voor het gezond houden van je haar en huid.

Vitamine B12
Vitamine B12 is ook belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de aanmaak van DNA.

Foliumzuur
Foliumzuur zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en voorkomt daarmee bloedarmoede. Daarnaast zorgt het voor een snelle celdeling dat nodig is voor de groei. Daarom is foliumzuur ook vier weken vóór en tijdens een zwangerschap belangrijk.

Vitamine D
Het lichaam kan onder invloed van zonlicht zelf vitamine D aanmaken in de huid. Maar vitamine D zit ook in voeding, onder andere in boter, volle melkproducten en kaas. Het is goed voor een stevig skelet en een stevig gebit. Samen met calcium en voldoende beweging is vitamine D daarom essentieel om de kans op botontkalking te verkleinen.

Vet
Zonder vet kan niemand. Vet is namelijk niet alleen nodig voor de levering van energie, het geeft ook een verzadigd gevoel. Daarnaast is vet een goed middel om elke dag de in vet oplosbare vitamines (bijvoorbeeld A en D) binnen te krijgen. Zonder vet is de kans op een tekort aan deze vitamines groot.

Water
Zuivel bestaat voor een groot deel uit vocht. Ons lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Het is belangrijk voor onze lichaamstemperatuur, beschermd onze organen tegen schokken en is een transportmiddel in ons bloed.

Zink
Zink is één van de mineralen die je lichaam elke dag nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Zuivel is rijk aan zink. Ongeveer een kwart van je dagelijkse behoefte aan zink is afkomstig van zuivelproducten.

Kies je best voor magere of volle melkproducten?

De hoeveelheid vet in melk is vooral afkomstig van verzadigd vet en daarvan beperk je de hoeveelheid best. Volle melkproducten vullen je het best omdat de hogere vethoeveelheid voor een tragere vertering zorgt. De hoeveelheid aan eiwitten en koolhydraten is zo goed als hetzelfde in zowel mager, halfvol of vet. Ik zou aanraden om te kiezen voor de halfvolle melkproducten zodat je toch niet té veel verzadigd vet neemt maar toch nog voldoende gevuld bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s