MARATHON AMSTERDAM ’18

I AM A MARATHONER.

WAUWAUWAUW. Wat een weekend. Zo lang naar zitten toeleven door eerst een blessure voor de Antwerp marathon te krijgen. Na 2 maand herstel terug de trainingen herpakt, het was het wachten méér dan waard. 

Zaterdag 20 oktober :

Na een nachtrust van 9u30 (NAPQUEEN), nog een rondje van 4KM en dan samen met mijn ouders and the boyfriend vertrokken richting Amsterdam om mijn startnummer op te halen. Zo had ik op  D-DAY zeker niet teveel stress. Startnummer opgehaald en nog wat rond zitten wandelen in Amsterdam – goed voor 17 000 stappen. Te veel? Geen idee, maar je kan toch moeilijk op je hotel kamer blijven zitten dan 😉

Zondag 21 oktober :

Een nachtrust waarbij ik elk uur wakker werd, maar toch voldoende slaap kreeg. De wekker ging om 6u30 maar was uiteraard al een 15min. hiervoor klaar wakker. Alles lag klaar, dus snel een douche nemen en gaan ontbijten! Vervolgens 30 minuten wandelen richting het Olympisch Stadion samen met la mama. Onderweg kwamen de lopers zoals paddestoelen uit de grond. Overal zag je ze samen stromen

Samen met nog enkele andere toppers had ik voor het stadion afgesproken met de coach. Een rustig plekje om nog niet te hard in de massa te worden opgenomen. Ik was verbazend rustig en had eigenlijk géén stress. VREEMD?

Het Olympisch stadion in en samen starten we in vak groen (4:00-4:30 finish time). Na elkaar zeker 5 keer succes te wensen en high-fives te geven, was het nu tijd om op te splitsen. Onze eigen race begon NU.

KM 0-10
Even een tempo zoeken tussen de menigte, maar al snel was er voldoende ruimte om je tempo aan te houden. De start door het Vondelpark was mooi, ik hou ervan om op asfalt te lopen tussen het groen door. Ik zag al wel enkele lopers terug wandelen (die waarschijnlijk in het eerste startvak zaten), wat enkele vragen naar boven deed komen. Gestart met een blessure? Gewoon meedoen om 10K te lopen? Geen idee, het was in ieder geval raar om te zien. Rond het 10KM punt kreeg ik al heel veel berichtjes, zalig.

KM 10-20
Rond het 12KM punt zou ik zowel mijn ouders, vriend als al mijn vriendinnen zien. GEZIEN, en wat deed dat deugd. Dikke groepsknuffel aan de vriendinnen die speciaal ’s morgens naar Amsterdam zijn gekomen en door. Ik denk dat ik dan rond KM 13 ook de coach zag die even vroeg of het goed ging. “GOED? GOED?” riep hij. “JAJA GOED!!!” riep ik terug en hij dan nog eens “OKE GOED”. Prachtige conversatie toch haha. En toen kwam de zogenaamde “lange saaie weg” rond de Amstel. Vanaf kilometer 14 tot ongeveer 24 weinig supporters. Maar ook dit was mooi, asfalt en groen – meer moet ik niet hebben om te genieten.

KM 20 – 30
Het halve kilometer punt gepasseerd en ondertussen hoorde ik toch al veel gehijg rondom mij. Er waren veel lopers die op dat punt al op hun adem zaten. Wat voor mij wel weer een boost was, want mijn ademhaling zat nog altijd perfect en liep nog altijd volgens mijn gewenste hartslag (rond de 158-162). Ik begon vanaf dat punt wel vrij veel zeer in mijn onderrug te krijgen, klein beetje zorgen hierover maken voor 2min. maar al snel dit gevoel uitgezet. Op KM 26 zou ik Nathalie weer zien en op KM 28 mijn ouders en Anthony. GAAN MET DIE BANAAN DUS.

En ook daar, was coach Len weer aanwezig. Met de motiverende woorden : “gij hebt dees helemaal onder controle hé?” euh.. “ja denk ik”..”ge ziet er nog fris uit!!”.. ” danku”.. “iets nodig??” – “no I’m good!” en hup weer door. Enkele meters verder liep Anthony even mee en zei ook dat het goed ging. Mijn tempo lag goed en hij zei dat ik misschien wel kon finishen in 4u15. Toen dacht ik zelf effe, hé het moet nog komen ze die man met de hamer, reken daar dus maar niet op  🙂

KM 30-41

Nu begon de race eigenlijk pas, want ik wist dat het vanaf nu aan allemaal wat lastiger kon verlopen. Ik had geen punt meer waar er supporters zouden staan (dacht ik), dus het was all by myself tot de finish. Maar néén. Op het 32KM punt kreeg ik een supporters video te zien van Laura, op KM 37 stond Nathalie weer met vers water klaar en op KM 38 de coach. Met een big smile heb ik gelopen tot hier én zonder muziek. Gewoon genoten!! Maar nu begonnen mijn benen toch wat tegen te steken en begon die rug wel wat meer pijn te doen. Muziek in de oren en gaan!! Ik heb hier ongeveer om de kilometer even gewandeld om deftig te drinken zodat mijn hartslag niet té hoog de lucht in ging.

FINISH

En dan, dan komt dat bord waar ik de ochtend zelf rond 8u20 voor stond : “500M”. OK muziek terug uit en weer volledig genieten. Serieus, 500M kippenvel. Het stadion inlopen is WAANZINNIG. Met een dikke krop in de keel de finish over en even naar adem happen omdat ik niet wist of ik nu moest lachen of huilen van geluk. Met een finish tijd van 4u25 ben ik zéér tevreden en super trots. Na de finish vroeg ik al wel aan Len, “Goed – wanneer beginnen we voor de volgende te trainen?” 🙂

AFTER – FINISH

Al mijn lieve vriendinnen samen én uiteraard ook de coach (merci voor het bier!) om er samen op te klinken. Nadien nog ongeveer 1uur zitten wandelen richting metro-restaurant-parking, en dat ging verbazend goed. Op restaurant met al mijn supporters, stiekem heel hard genieten. Zo blij met de mensen rond mij heen, nogmaals even beseffen waarom ik elke keer vroeger door ging op een feestje, de loopschoenen aantrok op een festival en waarom ik ’s morgens de deur uit ging om 6u00 voor een training.

Ik heb denk ik ongeveer 700mL water per uur gedronken, 9 gels genomen én continu gelet op mijn hartslag. Ging het daarom zo goed? Was ik gewoon goed voorbereid? Was het weer perfect? Waren het de supporters? Ik denk dat het ALLES in totaal was waardoor ik niet heb moeten afzien.

Ik hoor van velen dat ze Amsterdam een saai parcours vinden en een lelijke medaille. Ik heb dit écht niet zo ervaren. Ik vond het parcours mooi, niet saai en was zeker blij met die medaille uiteraard.

En die man met de hamer? Die heb ik gelukkig nooit gezien!

ON TO THE NEXT ONE.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s