ROAD TO MY FIRST MARATHON NO. 15

We zijn ondertussen 5 maand verder sinds mijn blessure. De temperaturen liepen deze zomer hoog op tot vaak boven de 30°c en mijn marathon training begon terug in Juni. Het is al een hele tijd geleden dat ik hier een update over heb gegeven, dus vandaag na mijn 26km duurloop besloot ik er nog eens werk van te maken!

Ik heb absoluut geen idee hoe het komt, maar trainen in de zomer is exact voor mij weggelegd. Terwijl zo goed als iedereen het moeilijk heeft met het trainen in de hitte, heb ik er nul komma nul last van. Ik heb er geen zware benen door, mijn hartslag loopt niet torenhoog en ik stap makkelijker de deur uit t.o.v. in de winter. Voor mij mag het dus ALTIJD zomer zijn. 

Wat is er anders t.o.v. mijn trainingen voor de marathon van Antwerpen?

Training schema
Mijn schema bestaat nog steeds uit 4 trainingen per week. Meestal houdt dit een tempoloop, duurloop, nuchtere ochtendloop en basis LSD training in. De eerste weken van mijn schema kon ik de trainingen nog combineren met de spinning les en groepstraining op woensdag. Nu dat de afstanden in de week langer worden (ohja en ik als zelfstandige diëtiste in bijberoep ben begonnen) is dit iets moeilijker te combineren. Dit is ergens wel jammer want ook deze twee lessen doe ik héél graag. Maar voor nu blijft het belangrijkste : focus op de marathon.

Winter training t.o.v. zomer training
Voor Antwerpen moest ik heel de winter door trainen. In de winter is het zalig om bij een temperatuur van 5°c met een blauwe hemel boven je hoofd en de zonnestralen in je gezicht te gaan lopen. Puur genieten. Wel, helaas zijn deze dagen zeer zeldzaam. Je zal eerder de deur uit moeten voor een training door de regen, hagel, wind en grauwe hemel. Het uitkiezen van kledij blijft ook altijd een moeilijk dingetje. En dan vergeet ik nog bijna het belangrijkste : je loopt hééééééél veel uren in het donker. Het zal dan ook iets meer karakter van je vragen om in deze omstandigheden toch je trainingen af te maken. High five to myself for never skipping a run. 

Nu ik in de zomer kan trainen heb ik nog geen enkele km in het donker moeten lopen. Helaas zit dit er wel snel weer aan te komen. Er is eigenlijk weinig te zeggen over een zomer training, gewoon omdat ik er zo van geniet. Ja, je moet ’s morgens vroeg de deur uit om de hitte voor te zijn. Ja, je zal nog harder zweten dan in de winter. Ja, je moet nog meer drinken meenemen. But who cares? Je zal prachtige zonsopgangen zien en je benen worden er bruiner van. Het enige waar ik wat rekening mee moest houden was mijn drukke agenda. De zomer betekent veel festivals, veel dansjes en feestjes. Dit wou dus ook zeggen dat mijn loopschoenen mee moesten naar werchter en dat ik af en toe eens wat vroeger naar huis moest. Maar iets gemist? Dat zeker niet!

Tempo verschil
Hier word ik écht nog het meest gelukkig van. Mijn tempo is zo hard vooruit gegaan. Even kort : mijn trainingen volgens hartslag begonnen in Oktober 2017. Ik liep hiervoor meestal aan een tempo van 6.15 – 6.30 en een hartslag van 178 gemiddeld. Resultaat? Blessure na blessure en eigenlijk geen aangenaam gevoel tijdens het lopen. Ik moest nu plots aan hartslagzones van 140 en 150 gaan lopen. Wooow. Wat was dit TRAAG. Om een voorbeeld te geven, voor mijn ochtendloop aan hartslag 140 deed ik 50min (8:18/km) over 6km. Deze training noemde ik de “vervloekte slakkenloop”. Maar, ik zou er volgens de coach in de toekomst voordeel uit halen dus luisterden we braaf. Nu, bijna 1 jaar later loop ik hetzelfde rondje aan hartslag 138 in een tempo van 7:00/km. Als ik naar mijn duurlopen kijk, liep ik eind februari 26km aan een tempo van 7:46/km terwijl de training van vandaag een gemiddeld tempo van 6:30/km had. Ook bij mijn tempo loopjes aan hartslag 160 zit er een groot verschil. Mijn gemiddeld tempo was toen 6;35/km terwijl dit nu rond de 5:50/km zit. Ik ben dus HEEL tevreden met deze vooruitgang. Hard work pays off.

Gezelligheid
In de winter is het niet zo makkelijk om iemand mee te krijgen op de fiets voor je duurloop. Zelfs iemand meevragen om een stukje mee te lopen is moeilijk. In de winter liep ik al mijn trainingen alleen en heb ik bij 1 duurloop gezelschap gehad. Nu, heb ik al bijna bij elke duurloop enkele kilometers gezelschap gehad. De papa die mee op de fiets gaat of vriendinnen die enkele km’s mee lopen.

Dus, besluit :

Mijn trainingen lopen beter dan ik na mijn blessure had gehoopt. Misschien had ik wel even een “break” nodig om deze vorderingen te kunnen maken? I don’t know, but I’m a happy runner right now. De tijd die ik voor ogen heb om de marathon uit te lopen is 4u30. Alles wat sneller is, is goed. En alles wat trager is, is ook goed. Ik ga akkoord met elke finishtijd want ik heb er potverdorie hard voor gewerkt, een teleurstelling zou zonde zijn.

Hopelijk blijft alles zo vlot verlopen, ik blijf de “fingers crossed” houden aangezien mijn vorige blessure ook pas 3 weken voor de start naar boven kwam.

Ohja en nog iets héél leuk. Mijn volgende blog zal ZEKER over de Disney Challenge run gaan. De volle 36 km lopen in drie dagen, in en rondom Disney. 

xoxo

HealthyFie

IMG_1559

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s