Voeding voor, tijdens en na de zwangerschap

Waarom is de voeding voor een zwangerschap zo belangrijk? “Tijdens de zwangerschap moet je voor twee eten” feit of fabel? Wil je graag zwanger worden maar ondervind je hier toch problemen mee? Ben je te laag in je gewicht of net te hoog? Waarom is de voeding voor-tijdens en na de zwangerschap zo belangrijk?

Voeding voor de zwangerschap

Het gewicht van een vrouw draagt mee aan de vruchtbaarheid van de vrouw maar heeft ook bepaalde gevolgen voor het kind als voor de mama zelf. Zwaarlijvige mama’s hebben meer kans op een miskraam, een keizersnede en een te hoog geboortegewicht van de baby. Op latere leeftijd ontwikkelen deze kinderen ook zelf vaker overgewicht, hypertensie, dyslipidemie en glucose-intolerantie. Om deze complicaties te vermijden is het belangrijk om een gezond gewicht te hebben alvorens zwanger te worden en de gewichtstoename tijdens de zwangerschap te beperken.

Maar ook mama’s met ondergewicht lopen enkele risico’s zoals bepaalde voedingstekorten. Voor een gezonde zwangerschap, zowel voor moeder als kind, is het belangrijk aan alle voedingsbehoeften te voldoen. Ondergewicht dat zich tijdens de zwangerschap blijft voortdoen kan een verhoogd risico geven op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.

Voeding tijdens de zwangerschap

Je hoeft zeker niet voor twee te eten wanneer je zwanger bent, dit is een fabeltje. Het is belangrijk om een gezond eetpatroon aan te gaan en op bepaalde gevaarlijke stoffen te gaan letten. Zo is het af te raden om tijdens de zwangerschap rauwe producten (vis,vlees,groenten,melk..) te gaan eten en meer focus te leggen op de inname van vitaminen en mineralen (calcium, jodium, ijzer..)

Ga nooit op dieet tijdens de zwangerschap. Dit kan zorgen voor een tekort aan voedingsstoffen en kan de groei van de baby verminderen. Terwijl je op dieet bent wordt er een vetvoorraad afgebroken waardoor er giftige stoffen vrijkomen. De placenta geeft deze door aan het kind en kan de ontwikkeling van het zenuwstelsel verstoren.

Voeding tijdens de zwangerschap.jpg

Pas vanaf het derde trimester is er een verhoogde energiebehoefte van slechts 150-200kcal per dag. Een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding is aan te raden.

Voeding na de zwangerschap

Indien er nog borstvoeding wordt gegeven blijft de nadruk dezelfde zoals deze van tijdens de zwangerschap maar je heb je net iets meer energie inname nodig. Schakel je meteen over naar flessenvoeding en wens je wat gewicht te verliezen? Dan kan dit zeker.

Heb je meer interesse? Neem dan zeker even contact op.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s