FEIT OF FABEL : HOLY QUACAMOLY IS GEZOND

Het is niet meer weg te denken uit ons eetpatroon : de avocado. Maar is deze nu echt zo gezond als ze zeggen? Kan deze elke dag in onze salade worden verwerkt of is het goed om er ons ontbijt op te baseren?

Holy guacamoly, I love it. Het liefst zou ik elke dag een avocado willen eten in al z’n vormen. Maar wanneer een patiënt aan mij vraagt of die elke dag een hele avocado in zijn salade mag doen, antwoord ik toch bewust neen. Je kan de avocado gemakkelijk over 3 dagen verdelen, en dan is het zeker oké.

Producten zoals ongezouten & ongeroosterde noten, avocado, vette vis of olijven bevatten veel onverzadigde vetten en zijn vervolgens gezond. Toch dienen ze beperkt te worden omwille van de hoge calorische aanbreng.

Waarom zijn vetten nodig?

Het is een hoog calorische aanbreng, maar we hebben ze nodig. Vetten zijn van belang als energiebron voor het lichaam.  De essentiële vetzuren heeft ons lichaam nodig voor de celwanden en ons immuunsysteem. Daarnaast zorgt het vet ervoor dat we geen kou leiden en vormt het een beschermlaag voor onze organen.  Dankzij de vetten kunnen we de vetoplosbare vitaminen (A,D,E en K) opnemen en opslagen in het lichaam.

Het grote verschil in vetten?

Om het simpel uit te leggen, hebben we onverzadigde en verzadigde vetzuren. De onverzadigde vetzuren zijn de goede vetten en de verzadigde vetzuren de slechte. De onverzadigde vetzuren worden dan nog verder onderverdeeld in meervoudige en enkelvoudige onverzadigde vetzuren.

Mono-onverzadigde vetten

Enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten vinden we onder andere terug in olijven, olijfolie, pinda’s en de meeste noten. Vooral olijfolie staat bij de bevolking bekend als gezond.

Poly-onverzadigde vetten

Tot de meervoudige of poly-onverzadigde vetzuren behoren de essentiële omega 6- en omega 3-vetzuren. Goede bronnen van omega 6-vetzuren zijn zonnebloem-, mais-, soja-, tarwekiem-, saffloer- en druivenpitolie. Lijnzaad, koolzaad, noten, soja en de olie van deze producten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze laatste oliën zijn voornamelijk geschikt voor koude bereidingen.

Dierlijke producten zoals vette tot halfvette vis zijn ook rijk aan essentiële omega 3-vetzuren. Omega 3-vetzuren komen hierin voor in de vorm van EPA (eicosapentaëenzuur) en DHA (docosahexaëenzuur). De consumptie van de omega 3-vetzuren is bij de meesten veel te laag. Toch hebben omega 3-vetzuren een gunstige invloed op onze gezondheid: het staat vast dat ze een belangrijke functie hebben bij de bescherming tegen hart- en vaatziekten.

zichtbare-en-verborgen-vetten.jpg

De verzadigde zijn vooral terug te vinden in dierlijke producten zoals vlees,boter en zuivelproducten. Sommige plantaardige producten bevatten ook veel verzadigde vetten: kokosvet, palmolie, cacao en gehard plantaardig vet. Plantaardige vetten kunnen door een chemisch proces gehard worden, waardoor ze in verhouding meer verzadigde vetten bevatten (een voorbeeld van gehard plantaardig vet is margarine in een wikkel). Deze vetten worden veel gebruikt in industrieel gebak, koekjes en (gefrituurde) snacks.

vetten

Samenstelling van de Avocado

Een avocado bevat gemiddeld 322 calorieën –  17g koolhydraten – 29g vet waarvan 4,2g verzadigd, 19,6g onverzadigd en 3,6g meervoudig onverzadigd vet – 4g eiwitten – geen cholesterol. Zoals je kan zien neem je best wat energie in wanneer je een volledige avocado onder je salade wilt doen. Gooi er nog wat zaden, noten, pitten of geitenkaas aan toe en je zit al snel aan een salade van 700 calorieën. Het is zeker een gezond product, maar gebruik het dus zuinig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s