ROAD TO MY FIRST MARATHON NO.6

Oktober 2016, met goede voornemens de basic fit ingestapt om eigenlijk niet te weten wat ik er ga doen. De zone met de toestellen voor krachttraining leek mij voor nu even wat te gewaagd. De loopband dan maar, het toestel waar ik uiteindelijk echt voor kwam. The way I’ll never run again.

Ok, hoe werkt dit zelfs?! Snelheid 6? Hunk? Wat is dat? Na even zoeken had ik het natuurlijk wel door dat dit 6KM/h wou zeggen. Maar op welk cijfertje moest ik het nu zetten? 9? Is dit snel? Traag? Ok gewoon proberen maar.

Ik begon gewoon aan een tempo dat ik me niet meer herinner. Oh gooood zijn we nog maar 500m verder??? even wandelen dan maar. 500 METER! Hoe ga ik ooit 16 000M lopen aan een deftig tempo als ik nu al moe ben? Conditie zero-zero-zero. Tripple zero ja! Ooit was mijn conditie TOP en was ik Belgisch Kampioen Kunstrolschaatsen jaar op jaar. Dit viel me stiekem even zwaar maar bracht me dubbel zoveel motivatie. Even een #TB medaille foto hieronder. En onwijs trots dat ik die periode was. Dit wou ik terug kunnen voelen.

Ik had geen begeleiding richting de 10 MILES, las er veel te weinig over en liep aan een veel te hoge hartslag. Buiten lopen door weer en wind? No way, ik zal wel zitten zwoegen en veel te hard zweten op de loopband. Toen nog niet wetende, hoe zalig een winters loopje wel niet kan zijn..

Ik liep de 10 MILES in 1:34:21, een tijd die ik zelf nooit had verwacht. Ik bleef aan dit tempo lopen en kreeg keer op keer een blessure. Ik denk niet dat ik ooit zonder pijntje heb gelopen en elke loop sloot zich af met een blok ijs op de bank. Dit had ik even gehad!! Een marathon lopen? NO WAY.

Maar nu, train ik al 16 weken op hartslag, heb ik nog nooit pijn gehad en ben ik toch wel op weg naar die marathon.. 

Waarom ik het hardlopen op hartslag (en schema) zou aanraden :

 • Voorkomen van overtraining (voor mij DE belangrijkste!) ; Je gaat niet door tot de verzuring, waardoor je minder kans hebt op overbelasting.
 • Lichamelijk goed gevoel ; Je lichaam recupereert beter, waardoor je ook minder vermoeid bent.
 • Uitbreiden van je conditioneel vermogen ; Door het trainen op hartslag wordt je conditie meer uitgebreid.
 • Minder vermoeid aan de start ; Door het overtrainen zal je lichaam ook sneller moe zijn, waardoor (ondanks nodige rust) je aan de start van een race té vermoeid bent om je volledig te kunnen geven.
 • Je gaat sneller de deur uit ; Dankzij het volgen van een schema ben je sneller de deur uit dan je denkt. Je wil namelijk niet dat dit onderbroken wordt.
 • Het is een leuke uitdaging ; Hardlopen op hartslag is écht een uitdaging die tijd vraagt. Het is echt niet evident je hartslag laag te houden en je wilt vaak sneller gaan lopen. Omdat je hier steeds mee bezig bent, gaat de tijd nog sneller vooruit.
  • Nu loop ik altijd buiten door weer, wind, hagel, regen en zon. De zonsopgang, de vriesende kou, de regendruppels die op je neus vallen gecombineerd met die zweetdruppels en een warme douche achteraf. ECHT niets geeft je meer energie dan dat. Voor iedereen die géén zin heeft om vandaag buiten te gaan lopen. GA! Het is het altijd waard!

   xoxo

   Geef een reactie

   Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

   WordPress.com logo

   Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

   Google photo

   Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

   Twitter-afbeelding

   Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

   Facebook foto

   Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

   Verbinden met %s