Amerika : ‘The more the better’

Het is een kleine maand geleden, maar hier ben ik weer! De afgelopen twee weken ben ik op vakantie geweest naar de westkust van Amerika. Zalige vakantie in een zalig land, maar helaas was ik zoals de vorige keren dat ik Amerika heb bezocht, weer verbaast over het grote aanbod van fastfood. Jaarlijks geven Amerikanen namelijk ongeveer 110 miljard dollar uit aan fastfood. Naast het grote aanbod van fastfood is er ook zeer weinig algemene beweging te bespeuren. Letterlijk alles wordt met de auto gedaan, niet enkel de inkopen van de winkel maar ook het afhalen van geld gebeurd met een drive-in. Het grote aanbod van fastfood maakt het moeilijk om naar iets gezond te zoeken. Je kan er gezond eten, maar het aanbod is echter beperkt en ook veel duurder. Voor een maaltijd bij taco bell is je maag al voor 3 dollar gevuld, terwijl een salade al snel kan oplopen tot 10 dollar. Laat ons zeggen dat dit al zeer sterke factoren zijn die een slechte invloed hebben op de bevolking. In 1960 was er ‘slechts’ 24% van de bevolking te zwaar, momenteel is dit al opgelopen tot meer dan 60% van de bevolking waarvan zeker rond de 30% aan ernstige obesitas lijdt.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Obesitas is een te grote vetophoping in het lichaam en één van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld. Door deze vetophoping kunnen er verschillende organen worden aangetast. De makkelijkste manier om obesitas te klasseren is volgens de BMI (Body Mass Index). De BMI kan je zelf makkelijk berekenen door je gewicht te delen door het kwadrant van je lengte. Wanneer je bv. 60 kg weegt en 1,75m groot bent dan is je BMI 19,6.

Onderverdeling volgens BMI 

 • Ondergewicht: een BMI beneden 18,5.
 • Normaal gewicht: een BMI variërend tussen 18,5 en 24,99 kg/m2.
 • Overgewicht: een BMI tussen 25,00 en 29,99 kg/m2
 • Obesitas klasse 1: een BMI tussen 30,00 kg/m2 en 34,99 kg/m2
 • Obesitas klasse 2: een BMI tussen 35,00 kg/m2 en 39,99 kg/m2
 • Obesitas klasse 3: een BMI vanaf 40,00 kg/m2

Het is begrijpelijk dat het moeilijk is om de fastfood ketens te vermijden wanneer ze zo talrijk aanwezig zijn én dan ook nog eens goedkoop zijn. Daarnaast zijn de portie groottes veel te groot. Vaak is het niet mogelijk om een small soda (frisdrank) te bestellen, maar begint het pas vanaf medium, en deze medium is dan voor ons een large bij de McDonald’s. The bigger the better lijkt het motto te zijn. Naast de portiegrootte mag je ook steeds je frisdrank gaan bijvullen. Zelfs wanneer je naar een steakhouse gaat krijg je een glas van 500mL dat meteen terug wordt bijgevuld wanneer het leeg is. Wat dan weer wel een groot voordeel is, is dat water altijd gratis is.

Het is wel verplicht om van elk gerecht dat er geserveerd wordt, een voedingswaarde te hebben. Van elke fast food keten is er online een voedingswaarde lijst te vinden. Bovendien zijn de kcal ook vaak te vinden op de reclame borden of de menu. Hieronder zijn enkele tips om gezond te kunnen eten in Amerika :

 • Bestel eens een burger, maar bestel deze in een degelijk fastfood restaurant. Five guys serveerd dagelijks VERS rundsvlees tussen hun burgers. Het verschil tussen het kartonnen vleesje dat bij de Mcdonald’s gegeven wordt en dit stuk vlees is gigantisch. Je kan bovendien volledig zelf je burger samenstellen. Kies dan ook enkel voor de burger, en niet voor een volledige menu mét frisdrank.
 • Als je gaat ontbijten staat er meestal de hoeveelheid kcal, vet én eiwitten vermeld. Lees deze toch eens na en bedenk even of je voor deze gezondere keuze zal gaan of voor een sandwich van 1000kcal. Hieronder zie je dat een simpele sandwich al snel hoog kan oplopen in kcal (1160-1390).
 • Ga ’s morgens naar de Starbucks voor een verse yoghurt met muesli te nemen als ontbijt. Lekker én gezond.
 • Verkies water (of eventueel een light frisdrank) boven gewone frisdrank. Water is namelijk gratis en gezond!
 • Kies ’s middags voor een salade en vraag je dressing apart. Het is namelijk zo dat de Amerikanen met zeer vettige dressings werken en er ook veel te veel van gebruiken. Als je de dressing apart vraagt dan kan je zelf kiezen hoeveel je ervan gebruikt.
 • Kies ’s avonds voor een vers stuk rundvlees, kip of vis met een grote portie groenten.

Heart attack grill, hoe ver kan het gaan?

Een verschrikkelijk, maar realistisch concept is ‘the heart attack grill’. Dit is een restaurant gelegen waar het gokwereldje begon, Las Vegas Fremont Street. Je kan hier de vettigste en grootste maaltijden bestellen. Indien je meer dan 157 kg weegt, dan eet je er gratis. De serveersters uit het restaurant zijn gekleed als verpleegsters, en zelf moet je een ziekenhuis keep aan omdat je een patiënt bent in het restaurant. De eigenaar laat er dan ook geen gras over groeien en vermeld overal hoe ongezond zijn restaurant wel niet is. Je eet er op eigen risico! 🙂

DSC_1214

Het is dus wel mogelijk om gezond te eten in Amerika, het aanbod is gewoon veel kleiner. De maaltijden van de fastfood restaurants zijn véél lekkerder dan bij ons, wat het nog moeilijker maakt om deze niet te verkiezen. Hieronder nog twee gezonde ontbijten van het fastfood restaurant ‘Denny’s’.

IMG_7634

Amerika, je bent een prachtig land, maar aan de voedingsgewoontes mag er toch nog iets veranderen 😉

DSC_1153

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s