Zin en onzin van superfoods

Het is één van de meest recente voedingstrends, de ‘superfoods’. Maar hoe super zijn ze nu eigenlijk? Het is namelijk zo dat er tot op vandaag nog geen wetenschappelijk onderzoek bestaat dat de specifieke heilzame werking van de zogenaamde superfoods bewijst.

Wat is een superfood?

Er bestaat geen officiële definitie van een superfood. Eigenlijk is het dus een term die iedereen naar eigen wens kan aanvullen. Normaal gezien bedoelt men met superfoods de producten die van nature veel voedingsstoffen zoals omega 3, vitamine C of antioxidanten bevat. Hierdoor zouden ze allerlei gezonde effecten hebben op onze gezondheid. De superfoods zoals chiazaad, gojibessen of granaatappel bevatten wel degelijk goede voedingsstoffen, maar deze stoffen waren al reeds aanwezig in de dagdagelijkse producten zoals olijfolie, vette vis, knoflook, broccoli en dergelijke.

Ondanks dat de superfoods een mirakel zouden kunnen veroorzaken op onze gezonde levensstijl, blijven de toegeschreven eigenschappen echter wazig. Enkele eigenschappen die ze toegeschreven krijgen zijn, ‘verbetert het humeur’, ‘goed voor het libido’, ‘goed voor lever en nieren’ tot zelfs ‘vertraagt de veroudering’. Er is wel degelijk wetenschappelijk onderzoek bezig naar de eigenschappen van deze superfoods zoals een verlaging op de bloeddruk of een vermindering van oxidatieve stress, maar deze zijn nog te weinig onderbouwd. Er is nog geen enkele gezondheidsclaim in de Europese wet geplaatst i.v.m. het label ‘superfood’, dit zorgt ervoor dat deze benaming ook momenteel nog verboden wordt op verpakkingen.

chiazaad

Hoe meer, hoe beter?

De hype is zo groot geworden dat we de ‘superfoods’ in elke maaltijd gaan willen verwerken. Het trekt mensen aan om een bepaalde keuze te maken in het menu, namelijk deze met bv. het chiazaad in. Het is nog nooit bewezen dat meer voedingsstoffen innemen dan wordt aanbevolen bijkomende gezondheidsvoordelen biedt. Een ontbijt vol met zaden, noten en gedroogde vruchten komen meer en meer naar boven. Het is natuurlijk gezond om zo’n ontbijt te nemen, maar hou zeker rekening met de hoeveelheden, want deze voedingsmiddelen leveren ook heel wat calorieën en vetten. Een portie noten van 25g wordt als een maximum gezien, wanneer je met de zak noten gaat gieten, dan zit je al zeer snel aan 100g, weeg dit maar eens af! 🙂 Hieronder enkele opsommingen van de voedingsstoffen aanwezig in de superfoods alsook de nog niet bewezen voordelen.

Chiazaden

• Vezels
• Eiwitten
• Omega 3-vetzuren (ALA)
• IJzer, calcium, magnesium, zink • Antioxidanten (fenolzuur)Bosbessen

> Hebben een gunstig effect op de bloedlipiden. > Verbeteren de stoelgang.
> Vertragen het verouderingsproces.
> Bevorderen gewichtsverlies.

Gojibessen

• Vezels
• Vitamine K, C
• Mangaan
• Antioxidanten (vooral anthocyanen)Granaatappel

> Verhogen de weerstand.
> Geven de hersenactiviteit een boost.
> Verbeteren het humeur.
> Verbeteren de vertering.
> Maken de huid soepel.
> Beschermen tegen kanker.
> Beschermen tegen hart- en vaatziekten. > Verhogen de levensverwachting.

Tarwegras 

• Vezels
• Foliumzuur
• IJzer, kalium, magnesium
• Antioxidanten (betacyanine)

> Heeft een gunstig effect op sportprestaties en uithouding. > Verlaagt de bloeddruk.
> Beschermt tegen hart- en vaatziekten.
> Beschermt tegen dementie.

Groene thee

• Vitamine B waaronder foliumzuur • Mangaan, kalium, magnesium
• Cafeïne
• Antioxidanten (catechines)

> Bevordert gewichtsverlies.
> Verlaagt de cholesterol.
> Verlaagt de bloeddruk.
> Beschermt tegen hart- en vaatziekten.


Vette vis

• Eiwitten
• Omega 3-vetzuren (EPA, DHA) • Vitamine D, B3, B6, B12
• Kalium, fosfor, selenium, jodium

Verlaagt het risico op prostaatkanker.
> Verlaagt het risico op dementie.
> Verlaagt het risico op de ouderdomgebonden oogziekte maculadegeneratie.

Superfood-Berry-Breakfast-Bowl

Besluit

Geen enkel voedingsmiddel kan alle essentiële voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft, dus geen enkel voedingsmiddel is officieel ‘super’. Zelfs al zijn de voedingsmiddelen gezond, één gezond product volstaat niet voor een gezond eetpatroon te kunnen vervolledigen. De superfoods kunnen bijdragen aan een gezonde eet-en levensstijl, maar zijn zeker niet noodzakelijk. De voedingsmiddelen (vette vis, olijfolie, broccoli, kiwi, avocado..) die al jaren gekend zijn in ons levenspatroon leveren evengoed de belangrijke voedingsstoffen als de ‘superfoods’. Het is gewoon belangrijk om te weten dat het gezonde voedingsmiddelen zijn, maar dat het geen wondermiddelen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s