Streetfood & festivalfood, lekker! Maar kan het ook gezond(er)?

De zomer staat bekend voor festivals, kermissen, braderijen en nog veel meer. Het aanbod van gezonde voeding op deze evenementen is beperkt, maar je kan wel gezondere keuzes maken. Hieronder geef ik jullie enkele tips om een gezondere keuze tussen de ongezonde verleidelijke streetfoods te kunnen maken.

Op de kleinere festivals is de keuze vaak zeer beperkt, de frietjes en de hamburgers zijn altijd wel te verkrijgen en daar stopt het vaak bij. Het maken van de gezondere keuze beperkt zich dan enkel tot de portie en het soort saus. Indien je kiest voor frietjes, neem hier dan ketchup bij en geen extra stuk vlees. Op de grotere festivals ben ik blij om een zeer ruime keuze van voeding te zien! Tegenwoordig zijn er kraampjes met salades, wraps, wok, fruit, smoothies en nog veel meer. Dit zijn uiteraard de betere keuzes t.o.v. een hamburger, dürüm, friet of pizza.

wrap

 • Eet de helft;
  De porties op een festival zijn bijna altijd véél te groot. Beter nog, je kan er zelfs met twee van eten en zo je budget beperken.
 • Neem zelf gezonde snacks mee;
  Indien je blijft overnachten op het festival, kan je zelf kiezen welke snacks je meeneemt. Het is dus belangrijk om deze snacks al zo gezond mogelijk te maken. Neem appels, bananen, cracotten, tonijn in eigen nat, special K mini breaks, komkommer, augurken, kerstomaten, rijstwafels en dergelijke mee.
 • Eet 1x per dag warm;
  Op een festival is het vaak verleidelijk om meerdere keren per dag warm te eten. Hou jezelf aan 1x per dag een warme maaltijd te nuttigen. Een warme maaltijd bevat meestal meer calorieën t.o.v. de koude te verkrijgen maaltijden.
 • Neem zelf mager beleg mee;
  Indien je zelf beleg gaat meenemen voor op de camping, probeer hier dan al een gezondere keuze te maken. Vaak blijft het beleg niet lang goed, dus kies voor de eerste dag voor kippenwit, kalkoenham, filet de sax, filet d’anvers, paardenvlees etc. Voor de andere dagen kun je tonijn op eigen nat meenemen, augurken, light smeerkaas, ananas uit blik en light confituur.
 • Drink voldoende water;
  Alcohol drinken we allemaal tijdens deze dagen, maar probeer daarnaast zeker nog voldoende water te drinken! Dat alcohol calorieën bevat moet ik jullie niet vertellen, maar het zorgt ook voor uitdroging. Het kunnen soms warme dagen zijn waardoor dit proces nog eens versnelt wordt, drink daarom af en toe eens een watertje.
 • Gezondere keuzes op de wei;
  Ikzelf vind het super dat je ondertussen al kan kiezen tussen wraps, salades, pastasalades, smoothies en dergelijke. Een hamburger kan za-lig smaken, maar na 4 dagen ben je dit wel beu gezien. Bovendien is het misschien beroepsmisvorming om automatisch naar de gezondere keuzes te grijpen. Indien je een pastasalde vraagt, probeer dan naar de ingrediënten en de saus te kijken. Een pestosaus zal al meteen veel meer calorieën en vetten bevatten t.o.v. een saus op basis van yoghurt. Een gerecht met kip is een gezondere keuken dan een gerecht met varken of gehakt. De noodles zien er vaak gezonder uit, maar zijn dit soms niet. Ook hier is je keuze van saus, vlees en portiegrootte belangrijk. Soms kan je kiezen of je een grote of een kleine portie neemt, neem dan steeds de kleine portie, deze is altijd al groot genoeg. Kies voor een zoetzure saus i.p.v. een vleessaus of mayonaise.
 • Eet op de camping voor je naar de wei gaat;
  Op de camping kan je zelf nog kiezen uit de voeding die je hebt meegenomen. Eet dus al voor je met je dansbenen naar de wei trekt. Zo zul je daar minder snel honger krijgen en dus ook een gezondere keuze maken omdat je niet super veel honger hebt.
 • Vermijd ’s nachts eten;
  Ja, het is zeer verleidelijk om ’s nachts nog een hamburger of pak friet te nemen, maar probeer dit te vermijden. De calorieën die je eet voor het slapen gaan worden niet meer verbruikt en zullen sneller omgezet worden in vet. Als je dan toch een hamburger wil eten, neem deze dan gewoon als avondmaal.

Het zijn allemaal kleine tips waarmee je rekening kan houden, maar als je de tips allemaal samen telt maken ze een groot verschil! GENIET VAN JULLIE FESTIVALSEIZOEN! 🙂

IMG_07321

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s