Glutenvrij voor mij?

Een glutenvrije voeding is van toepassing voor personen met een overgevoeligheid voor gluten, ook wel coeliakie genoemd. Hieronder zal ik jullie meer vertellen over wat gluten juist zijn, waar ze in aanwezig zijn en of het al dan niet aan te raden is voor iedereen om glutenvrij te gaan eten.

Indien er vastgesteld wordt dat je coeliakie hebt, zul je een levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. Op dit moment ben je dan overgevoelig voor gluten, een eiwitbestanddeel dat voorkomt in bepaalde graansoorten (tarwe,rogge,haver,gerst,spelt en kamut). Op het moment dat er coeliakie wordt vastgesteld is er sprake van een ontsteking en weefselbeschadiging van het darmslijmvlies. Als gevolg hiervan verdwijnen de slijmvliesvlokken van de darm (villi) die instaan voor een normale voedingsstoffenopname. Dit kan een reden zijn van een eventuele vermagering voor de diagnose werd gesteld. Indien je gluten gaat schrappen uit de voeding, zal je darmslijmvlies terug herstellen, zullen de symptomen verdwijnen en worden de voedingstoffen terug voldoende opgenomen.

Nu zou je denken, “dan schrap ik gewoon brood” uit de voeding, maar niets is zo simpel als het kijkt. Tarwe, rogge, haver, gerst, spelt en kamut komen in allerlei andere producten nog voor. Enkele voorbeelden hiervan zijn; gepaneerde producten, kant-en-klare maaltijden, soepen, cornflakes, salami en andere bereide vleeswaren, worst en ander bereid vlees, vlees-en vissalades, kruidenmengelingen en nog veel meer. Het is dus belangrijk dat je vanaf dan steeds de verpakkingen gaat lezen in de winkel. In het begin lijkt dit een hele opdracht, maar uiteindelijk weet je welke basisproducten je van welk merk kan kopen en gaat het winkelen veel makkelijker. Indien je een nieuw product wil proberen, zul je dus ook weer de verpakking moeten lezen. Bovendien moeten coeliakie patiënten overal waakzaam op zijn. Zo moeten ze een apart botervlootje hebben, mag er niemand met een stuk brood in jou dipsaus dippen, mag je brood niet op dezelfde plank gesneden worden als die van het brood met gluten enz.. elk kruimeltje kan een immunologische reactie teweeg brengen.

Er zijn uiteraard nog veel producten die wél mogen. De regel is simpel wanneer je gaat werken met pure, natuurlijke producten. Groenten, fruit, vers en onbewerkt vlees/vis, verse kruiden, aardappelen, rijst, natuur yoghurt, melk en dergelijke onbewerkte producten. Vanaf dat er in de fabriek iets mee gebeurd is, dan moet je de verpakking lezen! De wetgeving heeft het er makkelijker op gemaakt vermits dat er sinds 25 november 2004 twaalf allergenen verplicht op de verpakking in het vet moeten worden vermeld, waaronder ook gluten.

gluten verpakking

Glutenvrij logo

Logo voor glutenvrij

Glutenvrije voedingsmiddelen zijn bovendien meer en meer te verkrijgen in de gewone supermarkt. Daarnaast kun je ook producten bestellen via revogan en zijn er enkele winkels (Eugene, Gusta in Antwerpen) die specifieke producten verkopen zoals glutenvrij, lactosevrij en dergelijke. In de restaurants is het nog altijd moeilijk om als glutenvrije klant een keuze te maken. Hopelijk wordt hier in de toekomst meer en meer naar gezien.

!! En dan nog even dit !! Het is totaal niet nodig om als niet-coeliakie patiënt glutenvrij te gaan eten om te vermageren. Je darmslijmvlies is namelijk niet aangetast, en je voedingsstoffen zullen nog wel allemaal worden opgenomen. Het is dus een fabeltje dat je van gluten dik wordt of als je ze niet eet je zou vermageren.

Een gedachte over “Glutenvrij voor mij?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s