Hoe (on)gezond is sushi?

Sushi, afkomstig van Japan, is de afgelopen jaren erg populair geworden in de westerse wereld. Maar is sushi eten nu gezond of niet?

Wat is het?
Sushi is afkomstig vanuit Japan en kan er zeer verschillend uitzien. De basis van sushi is rijst met rijstazijn. Deze rijst is zeer plakkerig en gaan ze d.m.v. gedroogd zeewier (nori) bij elkaar houden. De rijst cirkels vullen ze vervolgens met rauwe vis, groenten (komkommer,wortel,advocaat) of ei. Wanneer je een sushischotel besteld, zal er 9 kansen van de 10 ook sashimi opliggen. Dit is rauwe vis zoals zalm of tonijn die dun gesneden wordt. Sashimi bevat geen rijst en wordt puur gegeten.

sashimi-resized

Sashimi

(on)gezond?
Omdat wij in de Westerse wereld een smaak hebben ontwikkeld die de voorkeur geeft naar vet en zout, is de sushi die wij eten verschillend van degene die er in Japan wordt gegeten. De sushi die wij eten op restaurant wordt vaak gefrituurd en met mayonnaise geserveerd. Dit doet het vetgehalte stijgen. Daarnaast is de sojasaus die we erbij eten heel zout. In onze eetcultuur zijn we het gewoon om vaak en veel saus te gebruiken, dus zullen we ook te veel sojasaus nemen.

Sushi ingrediënten onder de loep
Rauwe vis
Volgens de aanbevelingen van de HGR moeten we 2x per week vis eten waarvan 1x een vette vis (zalm, haring, makreel, paling,..) en 1x een magere vis (kabeljauw, tong, schar, rog..). Bij sushi worden er verschillende soorten vis gebruikt zoals zalm, tonijn, makreel, kreeft, krab en inktvis. Ik raad zelf steeds aan om in je voeding zoveel mogelijk te variëren tussen fruit,groenten,vlees en vissoorten omdat niet elke vis dezelfde hoeveelheid aan essentiële vetzuren levert en niet elk stuk fruit dezelfde vitaminen. Zoals reeds bekend levert vis (indien vette vis) ons belangrijke meervoudig onverzadigde vetzuren, de omega 3-vetzuren. Jullie weten dankzij de media ondertussen al wel dat deze vetten vooral onze hart-en bloedvaten gezond houden. Daarnaast bevat vis eiwitten van hoge biologische waarde en vit B12. Indien je gebruik maakt van vette vis dan komt hier nog vitamine A en D bij.

Gember
Gember of ookwel gari genoemd wordt vaak geserveerd bij sushi om de smaak te neutraliseren. Gember is gezond en levert allerlei vitamines zoals C, B1,B2 en B6 maar ook tal van mineralen zoals natrium, calcium, kalium en ijzer. Gember is dus zeker wel gezond.

Sojasaus
Sojasaus levert weinig kcal en wordt gemaakt van sojabonen waar men geroosterd graan, water en zeezout aan toevoegd. Het is belangrijk om niet alleen maar naar de kcal te gaan kijken wanneer je een product al dan niet gezond gaat noemen. De sojaboon op zich is een gezond product, maar aan de sojasaus worden er zoveel bewerkingen gedaan dat je deze niet meer gezond kan noemen.

Rijst
De rijst dat bij de sushi wordt gebruikt is witte rijst. Deze rijst bestaat uit geraffineerde of bewerkte koolhydraten. Door dit proces zijn er veel minder vezels en vitaminen aanwezig in de rijst. De voorkeur gaat in een gezonde voeding steeds naar ongeraffineerde of onbewerkte producten zoals zilvervliesrijst, volkorenpasta en andere volkoren producten. Deze bevatten nog wel hun vitaminen en vezels.

Zeewier
Zeewier is rijk aan mineralen zoals jodium en calcium en bevat afhankelijk van het soort zeewier de vitaminen C en E. Vermits enkel dierlijke producten vitamine B12 leveren, beweren veel veganisten dat er in sommige wieren vitamine B12 aanwezig is dat dezelfde waarde zou hebben als in vlees, kaas of melk…dit is niet zo. Het vitamine B12 dat aanwezig is in zeewier is een vitamine B12 gelijkaardige stof en is inactief als vitamine.

Besluit?
Indien we sushi vers en puur eten, dan kan je deze als gezond bezien. Je bent dan eigenlijk rijst aan het eten met rauwe vis. Als je de gefrituurde varianten met mayonnaise gaat verkiezen, dan is dit uiteraard niet meer zo gezond. Wel is het zo dat je op deze manier niet voldoende groenten zal innemen. Het is vaak al moeilijk om 300g groenten per dag te eten, maar wanneer de groentenportie van de warme maaltijd sterk verkleint wordt dan wordt het helemaal lastig en zal je overdag een tandje moeten bijsteken. Het is geen volwaardige maaltijd voor elke dag te eten, maar het kan dus zeker wel eens gegeten worden in een gezonde voeding afhankelijk van de keuzes die je maakt. Ik ga er allesinds wel van genieten nu, smakelijk! 😉

Processed with VSCOcam with c1 preset

3 gedachtes over “Hoe (on)gezond is sushi?

 1. Laura De Backer zegt:

  Hallo

  Ik ben een studente Journalistiek aan de AP Hogeschool in Antwerpen. Voor een masterclass die wordt gegeven door Veerle Maes, de nieuwe hoofdredactrice van Goed Gevoel, is het de bedoeling dat we een artikel schrijven dat in het magazine Goed Gevoel kan thuishoren. Ik wil graag een artikel schrijven over sushi, de gezonde en ongezonde versies ervan en ook de risico’s die rauwe vis met zich kunnen meebrengen en eventueel varianten geven die wel gezond zijn. Graag zou ik daarover een diëtiste/voedingsdeskundige aan het woord laten. Zou jij me daarmee misschien kunnen helpen? Je mag me altijd een mailtje sturen op laura.debacker@student.ap.be.

  Met vriendelijke groeten
  Laura De Backer

  Like

  • vanparijssofie zegt:

   Beste Laura,

   Mijn excuses voor het zéér late antwoord. Mijn blog heeft lang stil gelegen wegens bepaalde omstandigheden en ik lees nu pas dit bericht. Hopelijk is het allemaal goed gelukt!

   Veel succes nog verder,

   Groetjes,
   Sofie

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s