Lightproducten, weetjes en feiten
Tegenwoordig hoor ik veel discussies over light producten. Sommige mensen vinden ze slecht en ongezond, andere denken dat ze hiervan oneindig veel kunnen eten. Wel, geen van beide is waar. De reclamewereld maakt ons wijs dat deze producten minder calorieën leveren dan de gewone producten, maar is dit ook wel zo?
Wetgeving
Volgens de wetgeving mag een product pas light genoemd worden indien het minder dan 30% aan suiker,vet en/of calorieën bevat dan het gewone product. Indien je een product koopt, mag je er dus zeker van zijn dat één van deze drie waardes verlaagd is. Maar het is belangrijk om op de verpakking te lezen welk van deze drie er verlaagd is om te kunnen besluiten of dit al dan niet beter is.
Vergelijking
(klik op de foto voor een duidelijkere versie)
Een mooie vergelijking vind ik nog altijd de Light Chips. Ze bevatten slechts 10% minder calorieën, ongeveer 35% minder vetten, maar wel meer koolhydraten. Het is namelijk zo dat de hoeveelheid aan grammen vet dat wordt weggehaald, vervangen moet worden door iets anders. Dit vervangen de producenten dus door koolhydraten.
Leerdammer lightlife bevat ongeveer 30% minder calorieën, minder koolhydraten, maar meer vetten t.o.v. de Leerdammer Original. Hier worden de koolhydraten vervangen door vetten, waarvan veel verzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn de slechte vetten en kunnen het risico op hart-en vaatziekten verhogen.
Hetzelfde geldt voor deze Lu koekjes. Ze bevatten minder calorieën, minder koolhydraten maar meer vetten. De calorieën zijn absoluut niet het belangrijkste van het product, maar eerder de verdeling van de koolhydraten,toegevoegde suikers, vetten waarvan verzadigde vetten en eiwitten. Ik snap wel dat je indien je er niet van op de hoogte bent, je volledig richt op de calorieën. Maar als je de producten bekijkt die ik heb laten zien, dan is het verschil van een Light product tegenover een gewoon product toch zo goed als verwaarloosbaar en tellen ze bijna evenveel calorieën.
Nu wil ik nog even iets kwijt over de meest recente nieuwe Cola, namelijk Coca-Cola Life. Er wordt veel reclame van gemaakt omdat deze gezoet is met Stevia, een natuurlijk zoetstof. Maar zorg ervoor dat je ook de kleine letters leest, Coca-Cola Life is slechts voor 33% gezoet met stevia, de overige 67% aan suikers is toegevoegd suiker. Drink deze dus niet zoals een Coca-Cola light of Coca-Cola Zero, het bevat namelijk nog altijd calorieën.
Om de energetische waarde van een product, zoals Coca-Cola Light te verminderen, wordt suiker vaak vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Het gebruik van deze zoetstoffen, en zeker aspartaam, wordt vaak gezien als slecht. Wat je wel over deze producten moet weten, is dat ook hierover regels zijn opgesteld. Een zoetstof is veilig zolang je niet boven de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) gaat. Je kan de ADI van een zoetstof altijd online terugvinden. Het is aanbevolen voor volwassenen om niet meer dan 0,5 liter lightfrisdrank per dag te drinken, voor jongeren maximaal 33 cl (of 1 blikje) en voor kinderen maximaal 1 glas.