Voedingsdeskundige of voedingsconsulent?

Voedingsdeskundige of voedingsconsulent, wat is nu net het verschil?

Tegenwoordig zie je veel meer in de media verschijnen over afslanken, gezonde voeding, shakes en medicatie om af te vallen. Helaas zijn deze methodes niet altijd te vertrouwen en zal ik d.m.v. een kritische kijk als voedingsdeskundige voor jullie beoordelen wat de voordelen en de nadelen hiervaan zijn. Maar deze informatie hou ik voor latere posts 🙂

Zoals ik al zei, mijn kritische kijk als ‘voedingsdeskundige’, maar wat is nu net het verschil tussen een voedingsdeskundige en een voedingsconsulent? De laatste jaren laten mensen zich steeds meer informeren over een gezonde levensstijl, wat zeer positief is. Ondertussen is er ook de mogelijkheid naar boven gekomen om een opleiding te volgen waarmee je voedingsconsulent bent. Wanneer je deze opleiding hebt gevolgd, dan ben je een voedingsconsulent, gewichtsconsulent of afslankconsulent. Het is zeer belangrijk om te weten dat deze beide termen niet hetzelfde betekenen.

Een voedingsconsulent volgt een korte opleiding van ongeveer 12 weken, een voedingsdeskundige volgt een hogeschool opleiding van 3 jaar waarmee je een Bachelor Diploma Voedings-en Dieetkunde hebt behaald. Het verschil tussen beide is echter gigantisch. Als voedingsdeskundige heb je een onderbouwde wetenschappelijke opleiding gevolgd waarin je wetenschap, voedingswetenschappen en persoonlijke vaardigheden ontwikkeld. Drie belangrijke punten die niet worden aangeleerd bij de opleiding als voedingsconsulent. Wanneer je je bachelor diploma hebt behaald heb je het recht om in een ziekenhuis, in een bedrijf of als zelfstandige aan de slag te gaan. Personen met verschillende gezondheids of voedingsproblemen zoals diabetes, obesitas, allergieën, voeding na operaties en dergelijke kunnen dan bij jou terecht. Een voedingsconsulent mag deze informatie absoluut niet geven!!! Ze hebben een kennis over gezonde voeding, die ze mogen delen, maar wanneer er gezondheidsproblemen bij te pas komen dan zijn ze eigenlijk verplicht om deze personen door te sturen naar een voedingsdeskundige (diëtiste). Helaas wordt dit niet gedaan, en kan het zijn dat er personen worden geholpen op een foute manier wat gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen. Gelukkig heeft de media, om precies te zijn het programma ‘Volt’, onlangs nog een undercover operatie uitgevoerd, deze kan je bekijken op de volgende link : http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2107446

Een mooi voorbeeld begint al meteen wanneer ze undercover beginnen te filmen. Er gaat een persoon horen achter de opleiding als voedingsconsulent en vraagt of ze ook personen met diabetes mag behandelen, waarop de voedingsconsulent antwoord dat dit zeker in orde is. Wel NEE, dit is dus niet zo. De opleiding tot voedingsconsulent geeft onvoldoende onderbouwde wetenschappelijke kennis over het menselijk lichaam om personen met gezondheidsproblemen te kunnen helpen.

Het is goed dat mensen zich willen interesseren in een gezonde voeding door een opleiding te volgen, maar ze mogen er absoluut geen misbruik van maken. Het geven van een fout voedingsadvies kan ABSOLUUT levensgevaarlijke gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Denk dus twee keer na wanneer je hulp zoekt i.v.m. jou probleem!!!

gezonde voeding hart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s